středa 4. května 2016


Proč si zkrášlit zahrádku měsíčkem lékařským, o tom jsem již psala, ale jaké další květiny se vyplatí vysadit nejen pro okrasu zahrady?
 
Heřmánek pravý
 
 
Pokud jste si někdy připravili heřmánkový čaj v době, kdy jste měli žaludeční potíže, teplotu či jste byli nachlazení, jistě mi dáte za pravdu, že tato rostlinka má opravdu blahodárný účinek. Nejednou mi pomohl a naše rodina ho má ve skříňce mezi čaji neustále po celý rok.


Není nic lepšího, než si ho nasbírat na rozkvetlé divoké louce, samozřejmě v dostatečné vzdálenosti od prašných silnic. Heřmánek se dá splést se rmenem, nicméně na rozdíl od něho je po rozpůlení květu dutý. Sbírají se jen květy, a to plně rozkvetlé za suchého počasí, ideálně před nebo během poledne. Suší se v tenké vrstvě na suchém stinném místě do 40°C.  

Heřmánek má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Je vhodný i pro malé děti od kojeneckého věku. Jeho užití je jak vnitřní, tak vnější. Čaj se užívá při nevolnostech, nachlazení i během chřipky. Zvyšuje pocení a pomáhá uvolňovat křeče. Nálev z heřmánku a následné napařování pomáhá vyléčit ječné zrno. Blondýnkám pomůže zvýšit lesk jejich vlasů. Sami si také můžete vyrobit heřmánkový olej. Ten se používá na nejrůznější oděrky, záněty či vyrážky. Heřmánek je součástí spousty kosmetických výrobků, ovšem musíme brát zřetel na to, že nám může vysušovat pokožku. 

Čaj si z něho připravíte velice jednoduše. Stačí vrchovatou čajovou lžičku přelít čtvrtlitrem vroucí vody a v zakryté nádobě louhovat 10 minut. Pije se vlažný.

Heřmánkový olej
Rozkvetlé květy heřmánku vložíme do lahvičky, zalijeme olivovým olejem, uzavřeme a takto necháme 2 – 3 týdny na slunném místě. Poté scedíme, kvítky vymačkáme a uchováváme na chladném temném místě.

Žádné komentáře:

Okomentovat