Bez černý - květ
Sušení květů provádíme za teplého slunného počasí. Ideální
je, když květ není z celé části ještě úplně rozkvetlý. Trháme celé květy,
nejlépe na čistém místě, abychom se vyvarovali oplachu a smytí důležitého pylu.
Sušíme v teple a stínu, do 40°C. Po usušení drhneme kvítky do uzavíratelné nádoby nebo
pytlíku. Skladujeme jako jiné bylinky, tedy v suchu a temnu.
Čaj ze sušených květů černého bezu je močopudný a při
horečkách podněcuje pocení. Ničí choroboplodné zárodky. Užívá se i při
nachlazení. Stačí zalít dvě lžičky sušených kvítků 250 ml vroucí vody a
louhovat 10 minut.
Při horečkách můžeme také použít bezový ocet. Květy
jednoduše napěchujeme do uzavíratelné sklenice, zalijeme 8% octem tak, aby byly
ponořené a dáme do lednice. Po 4 týdnech nálev slijeme do čisté sklenice a
nadále uchováváme v chladničce. Při horečkách ho ředíme v poměru 1
díl octa : 4 dílům vody a namočeným plátnem potíráme dlaně a chodidla.
Bezinkový sirup zalitý vychlazenou vodou nás v létě příjemně
osvěží, v zimě si ho můžeme připravit jako čaj. Jeho chutí jsem byla velice
příjemně překvapena a pravidelně jsem si ho v chladném období ráda připravovala. Jeho příprava je
jednoduchá.
25 květů bezu
2 citrony, ideálně v biokvalitě
2 kg cukru
2 litry převařené vody
60 g kyseliny citronové
Připravíme si velkou sklenici, do které vložíme čisté květy
bezu a citrony nakrájené na plátky. V převařené a vychladlé vodě
rozpustíme kyselinou citronovou a květy zalijeme. Hrdlo lahve zakryjeme a
louhujeme jeden den.
Nálev přecedíme přes cedník do hrnce, květy vymačkáme. Po
částech přisypáváme cukr a neustále mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Takto
hotový sirup rozléváme do uzavíratelných sklenic. Doporučuji volit spíše menší
skleničky, aby nezůstaly delší dobu otevřené. Sterilovat není třeba, sirup vydrží jeden rok.
Žádné komentáře:
Okomentovat