úterý 17. května 2016

Bez černý - květ
 
 
Období květenství černého bezu je co nevidět tu. Nepropásněte ho! Já budu květy tradičně sušit, v zimě se budou hodit na čaj, a zopakuji bezinkový sirup. Je výborný a v lednici vydrží do příští sezóny. A pokud si uděláte třeba takový bezinkový ocet na obklady při horečkách, uchovat ho budete moci i dva tři roky.


Sušení květů provádíme za teplého slunného počasí. Ideální je, když květ není z celé části ještě úplně rozkvetlý. Trháme celé květy, nejlépe na čistém místě, abychom se vyvarovali oplachu a smytí důležitého pylu. Sušíme v teple a stínu, do 40°C. Po usušení drhneme kvítky do  uzavíratelné nádoby nebo pytlíku. Skladujeme jako jiné bylinky, tedy v suchu a temnu.

Čaj ze sušených květů černého bezu je močopudný a při horečkách podněcuje pocení. Ničí choroboplodné zárodky. Užívá se i při nachlazení. Stačí zalít dvě lžičky sušených kvítků 250 ml vroucí vody a louhovat 10 minut.  

Při horečkách můžeme také použít bezový ocet. Květy jednoduše napěchujeme do uzavíratelné sklenice, zalijeme 8% octem tak, aby byly ponořené a dáme do lednice. Po 4 týdnech nálev slijeme do čisté sklenice a nadále uchováváme v chladničce. Při horečkách ho ředíme v poměru 1 díl octa : 4 dílům vody a namočeným plátnem potíráme dlaně a chodidla.  

Bezinkový sirup zalitý vychlazenou vodou nás v létě příjemně osvěží, v zimě si ho můžeme připravit jako čaj. Jeho chutí jsem byla velice příjemně překvapena a pravidelně jsem si ho v chladném období ráda připravovala. Jeho příprava je jednoduchá.


Potřebujeme:
25 květů bezu
2 citrony, ideálně v biokvalitě
2 kg cukru
2 litry převařené vody
60 g kyseliny citronové


Připravíme si velkou sklenici, do které vložíme čisté květy bezu a citrony nakrájené na plátky. V převařené a vychladlé vodě rozpustíme kyselinou citronovou a květy zalijeme. Hrdlo lahve zakryjeme a louhujeme jeden den.

Nálev přecedíme přes cedník do hrnce, květy vymačkáme. Po částech přisypáváme cukr a neustále mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Takto hotový sirup rozléváme do uzavíratelných sklenic. Doporučuji volit spíše menší skleničky, aby nezůstaly delší dobu otevřené. Sterilovat není třeba, sirup vydrží jeden rok.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat