sobota 7. května 2016

Koláč s jablky
 
 
Nedělní den si dokážu představit různě, ale odpolední káva se zákuskem v něm nesmí chybět! Připravila jsem koláč, kde základ tvoří ovesné vločky, náplň je tvořena pudinkem a tvarohem a to vše je pokryto jablky, kokosem a rozinkami.

Na plech o rozměrech 37x24 potřebujeme:

těsto:
300 g rozemletých ovesných vloček
90 ml mléka nebo rostlinného nápoje
1 bílek (celý, nenašlehaný)
1 rozmixovaný banán
1 vrchovatou lžičku (bezfosfátového)  prášku do pečiva

krém:
400 ml mléka
2 lžíce cukru
1 vanilkový pudink
1 žloutek
250 g polotučného tvarohu

navrch:
4 jablka
hrst strouhaného kokosu
hrst rozinek

Nejprve si připravíme krém. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce cukru a necháme mírně zkaramelizovat. Zalijeme 200 ml mléka a přivedeme k varu. Poté přilijeme zbylých 200 ml mléka, ve kterých jsme rozmíchali pudinkový prášek. Povaříme do zhoustnutí a přimícháme žloutek. Necháme ještě minutu na ohni. Pudink necháme vychladnout a poté ho vyšleháme s tvarohem. Podle chuti můžeme přisladit třtinovým cukrem nebo oblíbeným sirupem.

Smícháme všechny suroviny na těsto a směsí vyplníme plech vyložený pečicím papírem. Zprvu se zdá, že směs nemůže vystačit, ale pro rozměry, které jsem uvedla, je množství dostačující. Chce to jen trochu trpělivosti :-) Dáme péct do trouby na 180°C na 10min.

Po deseti minutách na základ navrstvíme krém a ten posypeme nahrubo nastrouhanými jablky smíchanými s kokosem a rozinkami.

Pečeme dalších 40 minut a před podáváním necháme zcela vychladnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat