středa 13. dubna 2016

Domácí ekologický čistič
 

Pokud byste rádi ubrali trochu té chemie z domácnosti a ještě k tomu chtěli ušetřit, není nic jednoduššího, než si vyrobit domácí octový čistič.
Ocet je opravdu výborným pomocníkem při úklidu a je i často jednou z hlavních složek ekologické drogerie. Proč si ho ale jednoduše nepřipravit sami doma? Z vlastní zkušenosti mohu říci, že funguje lépe než kdejaký čistič z drogerie. Oceníte ho zejména při boji s vodním kamenem.

Budete potřebovat:
ocet
slupky od citrusů, květy levandule nebo jiných rostlin
koření

Moc příjemnou vůni vytvoříte např. s pomocí slupek od mandarinek, které připravíte do vhodné nádoby a zalijete octem tak, aby byly ponořené. Podle libosti můžete přidat oblíbené koření, třeba celou skořici.
Sama ještě nemám vyzkoušeno, ale určitě vznikne příjemná vůně, když citrusy vyměníme za květy levandule nebo například růže.

Nálev můžeme uchovávat při pokojové teplotě a slupky průběžně vyměňovat a ocet dolívat. Použít můžete zhruba za 3 - 5 dnů od přípravy.

Já mám tento přípravek vždy při ruce a přelévám ho přes sítko do lahve s rozprašovačem. Používám na mytí dřezu, sporáku, umyvadla, sprchového koutu i obkladů v koupelně a přidávám do vody na vytírání podlah. Hodí se i na mytí oken. Jsem s ním nadmíru spokojená.

Žádné komentáře:

Okomentovat