úterý 12. ledna 2016

Můj začátek

 

Začalo to mým zájmem o zdravé stravování. A to zhruba před dvěma roky. Díkybohu nejsem z těch, které by k něčemu takovému přivedly zdravotní problémy. S tím jsem měla možnost se mnohokrát setkat. Jako ve spoustě jiných situacích zastávám ten názor, že problémům by se mělo předcházet, než pak hledat jejich řešení.

 
Snažím se zapátrat v minulosti. Možná jedním z faktorů byly návštěvy mé oblíbené prodejny a restaurace Country life, jejíž dvě pobočky se nacházely nedaleko mé bývalé práce. Nikdy jsem nebyla velký masožravec, takže jejich vegetariánské menu mi vyhovovalo a musím uznat, že pokaždé jsem odcházela nasycená, přesto nikdy přejedená a tím pádem ani následně unavená. A to se mi líbilo. Začala jsem se více zajímat o bioprodukty. Často člověk  ve specializovaných prodejnách narazil na potraviny, které by v normálním obchodě nekoupil. Postupem času jsem nad jídlem začala stále více přemýšlet, až padla ta zásadní otázka. Proč si vlastně kupovat potraviny plné přidaných cukrů, glutamátů, dusitanů a dalších zel? Často si myslíme, že si kupujeme něco zcela neškodného, ale ejhle! Stačí se podívat na zadní stranu obalu a věci se mají jinak. Je to o přistupu každého z nás. Vlastně otázka by měla znít asi takto - proč si tyto potraviny/polotovary kupujeme, když si je můžeme doma vytvořit ze základních surovin a ve výsledku s mnohem lahodnější chutí? A to byl ten zásadní moment, kdy jsem stravování přehodnotila.

Jídlo mám moc ráda a velice ráda vařím. Někdy popustím uzdu své fantazii, ale také se ráda nechávám inspirovat ostatními kuchaři, foodblogery, prostě milovníky jídla.

Nespornou výhodou je to, že žiji na vesnici, tedy v domku se zahradou, na které se dá vypěstovat ledacos. Ne že bych byla nějaká velká pěstitelka. Popravdě řečeno, jako pracující člověk, který ráno odjede do zaměstnání a vrátí se k večeru, pro mne bylo vždy snazší si většinu věcí koupit. Změna přišla při nástupu na rodičovskou dovolenou a jsem za to moc ráda. Minulé léto jsme si vypěstovali několik druhů zeleniny a ovoce, letos se chci pustit i do bylinek, pro které jsem se poslední dobou nadchla. Baví mne listovat knihami a vyhledávat informace o jejich léčivých účincích na náš organismus. Nemusí být jen složkou pokrmů, i v kosmetice mají své místo a sama jsem se již několikrát přesvědčila o jejich síle.

Myslím, že to byla Hanka Zemanová, se kterou jsem nedavno četla rozhovor a která zmínila, že člověk škodliviny přijímá nejen nevhodnou stravou, ale také právě kosmetikou, kterou denně používá. Velká pravda. Naštěstí dnes už se může každý rozhodnout, jakou cestu zvolí.

Žádné komentáře:

Okomentovat