Hustá zeleninová polévka s
pohankou
Na 4 porce potřebujeme:
1 menší cibuli
1 stroužek česneku
1 petržel
1 mrkev1 větší bramboru
hrst mražených (v sezoně čerstvých) zelených fazolek
½ menší cukety
¼ lilku
2 menší rajčata
50 g pohanky lámanky
½ lžičky mletého kmínu
1 lžička tymiánu
olivový olej
sůl
Postup:
Na lžíci oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Po
chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek a společně minutu restujeme. Přidáme
na kostičky nakrájenou petržel a mrkev a přilijeme 1 litr studené vody.
Brambory oloupeme, nakrájíme rovněž na kostky, propláchneme ve studené vodě a
přidáme do hrnce společně s fazolkami. Osolíme, přisypeme mletý kmín a tymián.
Vaříme 10 minut.
Mezitím si v jiném hrnci připravíme pohanku dle návodu.
Po 10ti minutách do polévky přidáme nakrájenou cuketu, lilek
a rajčata a vaříme dalších 5 – 10 minut do změknutí zeleniny. Po uvaření z
polévky odebereme naběračku zeleniny a dáme stranou. Polévku rozmixujeme,
nejlépe tyčovým mixérem, a vložíme do ní zpět kousky zeleniny a uvařenou
pohanku. Ozdobíme bylinkami a podáváme.
Doporučuji pohanku nejprve rozmíchat s trochou polévky, aby
získala tekutou konzistenci.
Žádné komentáře:
Okomentovat