čtvrtek 14. ledna 2016


Hustá zeleninová polévka s pohankou
 

Když o pohance, tak rovnou s receptem. Tato polévka je u nás doma velmi oblíbená. Zejména na podzim a v zimě pro své zahřívací účinky. Doplněná např. o kváskový chléb dokáže zastoupit hlavní chod. 



Na 4 porce potřebujeme:

1 menší cibuli
1 stroužek česneku
1 petržel
1 mrkev
1 větší bramboru
hrst mražených (v sezoně čerstvých) zelených fazolek
½ menší cukety
¼ lilku
2 menší rajčata
50 g pohanky lámanky
½ lžičky mletého kmínu
1 lžička tymiánu
olivový olej
sůl

Postup:

Na lžíci oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek a společně minutu restujeme. Přidáme na kostičky nakrájenou petržel a mrkev a přilijeme 1 litr studené vody. Brambory oloupeme, nakrájíme rovněž na kostky, propláchneme ve studené vodě a přidáme do hrnce společně s fazolkami. Osolíme, přisypeme mletý kmín a tymián. Vaříme 10 minut.

Mezitím si v jiném hrnci připravíme pohanku dle návodu.

Po 10ti minutách do polévky přidáme nakrájenou cuketu, lilek a rajčata a vaříme dalších 5 – 10 minut do změknutí zeleniny. Po uvaření z polévky odebereme naběračku zeleniny a dáme stranou. Polévku rozmixujeme, nejlépe tyčovým mixérem, a vložíme do ní zpět kousky zeleniny a uvařenou pohanku. Ozdobíme bylinkami a podáváme.

Doporučuji pohanku nejprve rozmíchat s trochou polévky, aby získala tekutou konzistenci.

Žádné komentáře:

Okomentovat