středa 16. března 2016

Proč pěstovat bylinky
 
 

Právě teď je ten správný okamžik na výsev semínek bylinek do květináčků. Po dvou měsících, tedy ve druhé polovině května, si je budete moci přesadit do volné půdy ven. My jsme dnes doma vysely tymián, bazalku, oregano, levanduli a heřmánek. Popravdě raději všechno vysévám rovnou do záhonů, ale bylinky jsou choulostivé a pro vyklíčení potřebují teplo. Přímo do půdy ale můžete zasít např. petržel, klidně nyní. A později třeba rozmarýn nebo mátu.


Bylinky jsou senzační pro dochucení téměř všech pokrmů. Sami určitě dobře víte, jaký druh se vám k jakému pokrmu hodí nejlépe. Já moc ráda používám tymián. K dochucení rajčatových omáček se mi nejlépe hodí bazalka nebo oregano. A k masu rozmarýn. Levandule se také přidává do jídla, zkuste si ji na konci léta usušit a přidávat třeba do sladkého pečiva. Navíc vám krásně provoní domov.
 
Kromě doladění vůní a chuti, které vám bylinky poskytnou, jsou také plné vitamínů a minerálů. Takže se nebojte a užívejte je co nejvíce. Například takovou řeřichu můžete doma na parapetu pěstovat po celý rok, stejně tak třeba petrželku, a přidávat je do polévek, salátů, ale i hlavních jídel.

Žádné komentáře:

Okomentovat