pondělí 25. července 2016

Zapečený bulgur s mletým masem a zeleninou


Bulgur zpravidla vařím. Někdy úplně doměkka, jindy, když nespěchám, ho povařím krátce a nechám dojít pod pokličkou. Tentokrát jsem ho nechala přes noc namočený ve vodě a ráno byl krásně měkký. Zkuste to také.

Na 4 porce potřebujeme:

180 g bulguru (v suchém stavu)
500 g mletého masa (mix nebo hovězí)
1 cibuli
2 stroužky česneku
1/2 malé cukety
4 rajčata
2 hrsti fazolek
6 snítek čerstvého oregana
4 lžičky protlaku (cca 80 g)
mozzarellu

Nejprve očistíme fazolky, překrájíme na půl a dáme na cca 5 min vařit do vroucí osolené vody.
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a po zesklovatění přidáme na plátky nakrájený česnek. Přidáme mleté maso a mícháme, aby bylo maso hezky rozmělněné. Po zhnědnutí masa postupně přidáváme fazolky a na kostky nakrájenou cuketu a rajčata. Cca po 5 minutách, kdy zelenina pustí trochu šťávy, přimícháme protlak a pokrájené oregano.
Směs z pánve přendáme do pekáčku, smícháme s bulgurem a pečeme cca 30 min, aby zelenina byla měkká. Před dopečením poklademe plátky mozzarelly.

Pokud vynecháme mozzarellu, můžeme směs přibližně stejnou dobu vařit pod pokličkou na pánvi a nemusíme použít troubu.

Žádné komentáře:

Okomentovat