pondělí 4. dubna 2016

Čočkové ragú
 
 

Rajčatová omáčka, smetanová omáčka, zelenina, zapečené…. Těstoviny mají mnoho variací, s čím je připravovat a jak je podávat. Zkusili jste je ale někdy v kombinaci s luštěninami? Pokud ne, doporučuji Vám tento recept, kde hlavní roli hraje červená čočka. Ta má oproti jiným luštěninám tu přednost, že není potřeba ji namáčet. Před pár lety jsem tento recept připravila podle jednoho časopisu, trochu ho sobě přizpůsobila a dodnes patří k mým oblíbeným. Je skvělé omáčku připravit ve větším množství a zamrazit pro případ, že třeba nestíháte uvařit.

Toto ragú je výborné v kombinaci s těstovinami, ale umím si ho představit i s rýží nebo klidně bez přílohy.


Na 3 – 4 porce potřebujeme:

180 g červené loupané čočky
1 cibuli
2 mrkve
malý kousek celeru
1 – 2 stroužky česneku
400 g konzervu loupaných rajčat
2 bobkové listy
lžíci tymiánu
lžíci oregana
olivový olej, sůl, vodu

Na olivovém oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer a restujeme cca 10 min, poslední 2 minuty i s prolisovaným česnekem.

Poté přidáme propláchnutou čočku, sterilovaná rajčata, koření, zalijeme vodou – na toto množství zhruba 350 ml – a osolíme. Přiklopíme a za občasného míchání necháme probublávat asi půl hodiny, až směs získá krásně hustou konzistenci.

Žádné komentáře:

Okomentovat