Čočkové ragú
Rajčatová omáčka, smetanová omáčka, zelenina, zapečené….
Těstoviny mají mnoho variací, s čím je připravovat a jak je podávat.
Zkusili jste je ale někdy v kombinaci s luštěninami? Pokud ne,
doporučuji Vám tento recept, kde hlavní roli hraje červená čočka. Ta má oproti
jiným luštěninám tu přednost, že není potřeba ji namáčet. Před pár lety jsem tento
recept připravila podle jednoho časopisu, trochu ho sobě přizpůsobila a dodnes
patří k mým oblíbeným. Je skvělé omáčku připravit ve větším množství a
zamrazit pro případ, že třeba nestíháte uvařit.
Na 3 – 4 porce potřebujeme:
180 g červené loupané čočky
1 cibuli2 mrkve
malý kousek celeru
1 – 2 stroužky česneku
400 g konzervu loupaných rajčat
2 bobkové listy
lžíci tymiánu
lžíci oregana
olivový olej, sůl, vodu
Na olivovém oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme na
kostičky nakrájenou mrkev a celer a restujeme cca 10 min, poslední 2 minuty i s prolisovaným
česnekem.
Poté přidáme propláchnutou čočku, sterilovaná rajčata,
koření, zalijeme vodou – na toto množství zhruba 350 ml – a osolíme. Přiklopíme
a za občasného míchání necháme probublávat asi půl hodiny, až směs získá krásně
hustou konzistenci.
Žádné komentáře:
Okomentovat