pátek 5. února 2016

Zapečené medové jáhly s oříšky

 
Původně jsem chtěla upéct klasický jahelník se sušenými švestkami. Z posledních dvou švestek na dně pytlíčku bych toho ale moc nenavařila, tak nezbylo než zaimprovizovat. A povedlo se! Kdo má rád sladké, jistě si tento výživný pokrm oblíbí.

150 g jáhel
600 ml vody
300 g jablek
80 g rozinek
50 g vlašských ořechů
2 vejce
med
Jáhly propláchneme vroucí vodou a dáme je vařit se špetkou soli na 15 – 20 minut. Měly by mít kašovitou konzistenci. Necháme mírně vychladnout.
Jablka neloupeme, nastrouháme nahrubo. Polovinu rozinek rozmixujeme spolu s vlašskými ořechy. Jablka i oříškovou směs smícháme s jáhlami, stejně tak jako zbytek rozinek. Přidáme 1 – 2 lžíce medu. Záleží na naší chuti a také na tom, jak sladká máme jablka. Nakonec vmícháme 2 žloutky a ušlehaný sníh z bílků. Směs vlijeme do předem vymazané zapékací formy.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C přibližně na 40 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat