Zapečené medové jáhly s oříšky
Původně jsem chtěla upéct klasický jahelník se sušenými
švestkami. Z posledních dvou švestek na dně pytlíčku bych toho ale moc
nenavařila, tak nezbylo než zaimprovizovat. A povedlo se! Kdo má rád sladké,
jistě si tento výživný pokrm oblíbí.
150 g jáhel
600 ml vody
300 g jablek
80 g rozinek
50 g vlašských ořechů
2 vejce
med
600 ml vody
300 g jablek
80 g rozinek
50 g vlašských ořechů
2 vejce
med
Jáhly propláchneme vroucí vodou a dáme je vařit se špetkou soli na 15 – 20 minut.
Měly by mít kašovitou konzistenci. Necháme mírně vychladnout.
Jablka neloupeme, nastrouháme nahrubo. Polovinu rozinek
rozmixujeme spolu s vlašskými ořechy. Jablka i oříškovou směs smícháme s jáhlami,
stejně tak jako zbytek rozinek. Přidáme 1 – 2 lžíce medu. Záleží na naší chuti
a také na tom, jak sladká máme jablka. Nakonec vmícháme 2 žloutky a ušlehaný
sníh z bílků. Směs vlijeme do předem vymazané zapékací formy.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C přibližně na 40 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat