pátek 5. února 2016

Jáhly
 
 
Jáhly jsou vlastně loupané proso. Dříve se na stole našich prababiček objevovaly pravidelně, později došlo téměř k jejich zapomenutí, dnes se naštěstí v domácnostech znovu začínají využívat.
Přitom mají mnohostranné využití. Dají se připravovat jak naslano, tak nasladko. Mohou posloužit jako zavářka do polévek, v kombinaci se zeleninou jsou skvělou přílohou, dají se z nich péct různé nákypy, vařit kaše na mnoho způsobů atd.
Neobsahují lepek. Jsou velmi výživné, dobře stravitelné a mají vysoký obsah minerálů, vlákniny, bílkovin a vitaminů skupiny B. Z minerálů je zde zastoupen hořčík, železo, křemík, fosfor a zinek. Jsou vhodné pro osoby trpící chudokrevností. Přispívají ke zdraví našich zubů, pevnosti nehtů a vlasů.
Před vařením se proplachují vodou a poté ideálně ještě vroucí vodou, aby se odbourala jejich případná hořkost. Já používám většinou jáhly v bio kvalitě a ze zkušenosti musím říct, že u nich jsem se s hořkostí ještě nesetkala.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat