Jáhly
Jáhly jsou vlastně loupané proso. Dříve se na stole našich
prababiček objevovaly pravidelně, později došlo téměř k jejich zapomenutí,
dnes se naštěstí v domácnostech znovu začínají využívat.
Přitom mají mnohostranné využití. Dají se připravovat jak
naslano, tak nasladko. Mohou posloužit jako zavářka do polévek,
v kombinaci se zeleninou jsou skvělou přílohou, dají se z nich péct
různé nákypy, vařit kaše na mnoho způsobů atd.
Neobsahují lepek. Jsou velmi výživné, dobře stravitelné a
mají vysoký obsah minerálů, vlákniny, bílkovin a vitaminů skupiny B. Z minerálů je
zde zastoupen hořčík, železo, křemík, fosfor a zinek. Jsou vhodné pro osoby trpící chudokrevností. Přispívají ke zdraví našich zubů, pevnosti nehtů a vlasů.
Před vařením se proplachují vodou a poté ideálně ještě
vroucí vodou, aby se odbourala jejich případná hořkost. Já používám většinou
jáhly v bio kvalitě a ze zkušenosti musím říct, že u nich jsem se s hořkostí
ještě nesetkala.
Žádné komentáře:
Okomentovat