Rajčatová polévka – zimní verze s jáhlami
Rajčata jsou pro mě jedním z nejoblíbenějších druhů
zeleniny. Proto z nich vařím poměrně často. Nicméně teď v zimě dávám
často raději přednost těm konzervovaným před čerstvými. Chuť v zimě kupovaných
rajčat a těch v létě na zahradě vypěstovaných se prostě srovnat nedá.
Jednou jsem do rajčatové polévky zkusila přidat jáhly a moc
jsem si tuto variantu oblíbila. Jáhly jsou skvělé pro svou výživovou hodnotu a
jsou přirozeně bezlepkové. Skvělé pro zimní období, kdy se potřebujeme více
prohřát a zasytit než v létě.
Na 2 porce potřebujeme:
konzervu loupaných rajčat (400 g)
½ cibule
malý stroužek česneku
2 lžíce jáhel
olivový olej
sůl, cukr
½ cibule
malý stroužek česneku
2 lžíce jáhel
olivový olej
sůl, cukr
Na lžíci olivového oleje zpěníme cibuli nakrájenou na
kostky. Přidáme propasírovaný česnek a půl lžičky cukru. Přilijeme konzervovaná
rajčata, zalijeme cca 2 cm vody, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme 5
minut.
V sítku několikrát propláchneme jáhly a vaříme doměkka.
Po uvaření je zchladíme studenou vodou.
Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a podle potřeby
dochutíme. Přidáme uvařené jáhly a můžeme podávat. Já si polévku ráda dozdobím
strouhaným parmezánem a zakápnu olivovým olejem.
Žádné komentáře:
Okomentovat