sobota 30. ledna 2016

Rajčatová polévka – zimní verze s jáhlami


Rajčata jsou pro mě jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Proto z nich vařím poměrně často. Nicméně teď v zimě dávám často raději přednost těm konzervovaným před čerstvými. Chuť v zimě kupovaných rajčat a těch v létě na zahradě vypěstovaných se prostě srovnat nedá.
Jednou jsem do rajčatové polévky zkusila přidat jáhly a moc jsem si tuto variantu oblíbila. Jáhly jsou skvělé pro svou výživovou hodnotu a jsou přirozeně bezlepkové. Skvělé pro zimní období, kdy se potřebujeme více prohřát a zasytit než v létě.


Na 2 porce potřebujeme:
konzervu loupaných rajčat (400 g)
½ cibule
malý stroužek česneku
2 lžíce jáhel
olivový olej
sůl, cukr

Na lžíci olivového oleje zpěníme cibuli nakrájenou na kostky. Přidáme propasírovaný česnek a půl lžičky cukru. Přilijeme konzervovaná rajčata, zalijeme cca 2 cm vody, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme 5 minut.
V sítku několikrát propláchneme jáhly a vaříme doměkka. Po uvaření je zchladíme studenou vodou.
Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a podle potřeby dochutíme. Přidáme uvařené jáhly a můžeme podávat. Já si polévku ráda dozdobím strouhaným parmezánem a zakápnu olivovým olejem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat