čtvrtek 14. ledna 2016

Pohanka


Miluju pohanku. Moc. Myslím, že tuto plodinu buď člověk zbožňuje, nebo ji nemá rád. Nic mezi tím. Má svou typickou chuť i vůni, kterou nelze s ničím srovnat. Alespoň já jsem pohance nic podobného neokusila.

Většinou ji známe z obchodů v podobě semen, a to buď jako celé zrno, nebo lámanku. Lámanku využijeme především při přípravě nákypů, karbanátků nebo jako zahušťovadlo do polévek. Celá zrna mají pak mnohostranné využití. Bez potíží si můžeme koupit i pohankovou mouku nebo pohankové těstoviny.

Pohanku ocení zejména celiaci, neobsahuje totiž lepek. Dokáže detoxikovat organismus, snižuje cholesterol a krevní tlak. Je zdrojem rutinu, který pomáhá při potížích s křečovými žilami, cévami a hemoroidy. Dále obsahuje vitaminy zejména řady B, minerální látky, z nichž nejvíce je zastoupen draslík, hořčík a fosfor a aminokyseliny. Proto by pohanku do svého jídelníčku měly zařadit těhotné ženy.

Žádné komentáře:

Okomentovat