Pohanka
Miluju pohanku. Moc. Myslím, že tuto plodinu buď člověk
zbožňuje, nebo ji nemá rád. Nic mezi tím. Má svou typickou chuť i vůni, kterou
nelze s ničím srovnat. Alespoň já jsem pohance nic podobného neokusila.
Většinou ji známe z obchodů v podobě semen, a to
buď jako celé zrno, nebo lámanku. Lámanku využijeme především při přípravě
nákypů, karbanátků nebo jako zahušťovadlo do polévek. Celá zrna mají pak
mnohostranné využití. Bez potíží si můžeme koupit i pohankovou mouku nebo
pohankové těstoviny.
Pohanku ocení zejména celiaci, neobsahuje totiž lepek. Dokáže
detoxikovat organismus, snižuje cholesterol a krevní tlak. Je zdrojem rutinu,
který pomáhá při potížích s křečovými žilami, cévami a hemoroidy. Dále
obsahuje vitaminy zejména řady B, minerální látky, z nichž nejvíce je
zastoupen draslík, hořčík a fosfor a aminokyseliny. Proto by pohanku do svého
jídelníčku měly zařadit těhotné ženy.
Žádné komentáře:
Okomentovat